ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό.

Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών –  Ρεπουμπλικάνων).

Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας).

Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα,  ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Οι βασικές μου θέσεις

Διάβασε παρακάτω κάποιες βασικές αρχές της πολιτικής μου ιδεολογίας.

Περί Δημοκρατίας και πολιτεύματος

Η Ελλάδα δεν έχει Δημοκρατία. Αυτό είναι γεγονός. Δεν είναι κάτι θεωρητικό ή λαϊκίστικο. Δεν είναι λόγω της πολιτικής κακοδιαχείρισης. Δεν είναι λόγω κάποιας καταστρατήγησης του Συντάγματος – το ίδιο το Σύνταγμα άλλωστε είναι το πρόβλημα (δες σχετικά εδώ). Δεν είναι τα κόμματα, οι πολιτικοί, η κακοδιαχείριση και η κακονομία. Δεν είναι ούτε ο περιρρέων φασισμός, κομμουνισμός, νεοφιλελευθερισμός, συντηρητισμός, σοσιαλισμός και τα λοιπά τρομακτικά ιδεολογήματα. Είναι το ίδιο το πολίτευμα.

Η Ελλάδα δεν έχει Δημοκρατία. Δεν το λέω για να το πω, για να εντυπωσιάσω ή για να αφορίσω τα πάντα. Το λέω από καθαρά επιστημονική σκοπιά. Η πολιτική ιστορία και η πολιτική επιστήμη εξηγούν πως το πολίτευμα της χώρας μας ΔΕΝ είναι Δημοκρατία. Δημοκρατία υπήρχε στην Ελλάδα μόνο κατά την αρχαιότητα. Αυτό που τώρα βιώνουμε και παρουσιάζεται ως «δημοκρατία» είναι μια Συνταγματική Ολιγαρχία (Republic). Έτσι ορίζει η πολιτειολογία το πολιτικό σύστημα και Σύνταγμα της χώρας μας σήμερα. Συνεπώς για να επέλθει πραγματική αλλαγή στη χώρα μας, η Ελλάδα χρειάζεται νέο, ελληνικό και επιτέλους Δημοκρατικό Σύνταγμα και Πολίτευμα.

Από το 2008 πρεσβεύω και μάχομαι για την αναγέννηση της Δημοκρατίας.

Περί κομμάτων

Πρεσβεύω και επιχειρηματολογώ υπέρ του τέλος της “κομματικής αυτοκρατορίας”. Μπορούμε να ζήσουμε μια πολιτική πραγματικότητα δίχως η πολιτική συμμετοχή να μονοπωλείται από τα κόμματα – οντότητες που μας διχάζουν και μας διασπούν σαν έθνος.

Μπορούμε να ζήσουμε μια πολιτική πραγματικότητα δίχως κόμματα.

Περί Κοινωνίας των Πολιτών

Οι οργανώσεις  της Κοινωνίας των Πολιτών είναι η μόνη εναλλακτική διέξοδος πολιτικής συμμετοχής στα κοινά και προσπάθειας επιρροής της πολιτικής στη χώρα, άμεσα από τους πολίτες.

Λόγω της υπερκομματικής και υπεριδεολογικής της προοπτικής, η Κοινωνία των Πολιτών παραμένει και αναδεικνύεται ως η μόνη υγιής, δυναμική και πραγματική εναλλακτική για την πολιτική και κυρίως πολιτειακή διέξοδο και αλλαγή.

Περί Ευρωπαϊκής Ένωσης

Είμαι θερμός υποστηρικτής του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Αυτό για εμένα σίγουρα δεν περιλαμβάνει τις ολιγαρχικές οικονομικές και πολιτικές ελίτ στις Βρυξέλλες που καταδυναστεύουν την ήπειρο. Αντιθέτως πιστεύω πως η υφιστάμενη ολιγαρχική πολιτική δόμηση στην Ένωση δρα οπισθοδρομικά για την ευρωπαϊκή σύγκλιση.

Υποστηρίζω λοιπόν τις ιδέες της Ένωσης, την ειρήνη, τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, τις ίσες ευκαιρίες, τη συνεργασία και την κοινή μας παιδεία. Υποστηρίζω με άλλα λόγια το ευρωπαϊκό ιδεώδες και όχι τους πολιτικούς που το μέμφονται

Περί συνδικαλισμού

Είμαι ξεκάθαρα εναντίον κάθε μορφής κομματικοποιημένης συνδικαλιστικής δράσης, είτε στον φοιτητικό χώρο, είτε στον εργασιακό και οπουδήποτε αλλού.

Περί πατρίδας

Είμαι υπερήφανα Έλληνας. Τάσσομαι υπέρ της προάσπισης των εθνικών μας συμφερόντων και της προβολής της Ελλάδας και του Ελληνισμού εν γένει.

Επιπλέον θεωρώ πως η πολιτεία οφείλει να προωθεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και να φροντίζει για την καλλιέργεια συναισθήματος εθνικής υπερηφάνειας και φιλοπατρίας

Περί παιδείας

Θεωρώ πως η Ελλάδα οφείλει να επιτρέπει, να δίνει τη δυνατότητα, και να υποστηρίζει την ύπαρξη ιδιωτικής, κρατικής και μεικτής ανώτατης εκπαίδευσης.  

Περί δικαιωμάτων

Υπερασπίζομαι την ισότητα των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων για κάθε πολίτη της Ελλάδας ανεξαρτήτως ιδεολογίας, θρησκεύματος, φυλής και σεξουαλικής προτιμήσεως.

Επιπλέον πρεσβεύω αυξημένα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα για όλους όπως για παράδειγμα τη θεσμοθέτηση οικουμενικού δικαιώματος για πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Περί μετανάστευσης

Θεωρώ πως η Ελλάδα οφείλει να αξιοποιεί θετικά τους μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας. Επίσης υποστηρίζω απόλυτα το θεσμό του πολιτικού ασύλου.

Πολίτες οι οποίοι έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα δικαιούνται αυτομάτως την Ελληνική υπηκοότητα.

Περί αστυνόμευσης

Πρέπει να επέλθει η πάταξη κάθε μορφής αστυνομικής βίας προς τους πολίτες. Επανακαθορισμός του ρόλου της Αστυνομίας: η Αστυνομία οφείλει να υπηρετεί τους πολίτες.

Περί τρομοκρατικής δράσης

Πρέπει να επέλθει η πάταξη κάθε μορφής τρομοκρατικής αναρχικής δράσης. Αυτό σημαίνει σχετική άδεια στις αστυνομικές αρχές να προβούν επιτέλους σε συλλήψεις. Η πολιτεία οφείλει να φροντίζει για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και ειρήνης. 

Περί στρατεύματος

Σταδιακή κατάργηση υποχρεωτικής στράτευσης με ταυτόχρονη παρουσίαση του μέτρου της κοινωνικής θητείας. Εξολοκλήρου επαγγελματικός και ταυτόχρονα οικονομικότερος στρατός, που σημαίνει ποσοτικά μικρότερο αλλά ποιοτικά ανώτερο στράτευμα, με εξειδικευμένες και ευκίνητες Ένοπλες Δυνάμεις.

Επικοινώνησε μαζί μου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *