Η ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ _ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ

Όραμα είναι μία ευγενική προσπάθεια που υπερβαίνει εποχές, ανθρώπους και συμφέροντα. Ένα υψηλό ιδεώδες.  Ένας ύψιστος και απόλυτα Ελληνικός στόχος, ένα υπερβατικό κοινό εγχείρημα που θα μπορέσει να μας καλέσει όλους,  να πολεμήσουμε μαζί για την επίτευξή του. Μία κοινωνικά ειρηνική πρωτοβουλία, που θα μπορέσει να μας εμπνεύσει, να δώσει νόημα σε όλες τις δυσκολίες της ζωής μας και να μας κάνει υπερήφανους που είμαστε Πολίτες, που είμαστε Έλληνες.

1923-2011. Ενενήντα χρόνια έχουν περάσει από τότε που η Ελλάδα είχε ένα όραμα. Ενενήντα χρόνια που η Ελλάδα απλά επιβιώνει ως χώρα, έχοντας παράλληλα εγκαταλείψει κάθε μεγαλειώδη προσπάθεια και κάθε πιθανό δημιουργικό εγχείρημα. Σχεδόν ένας αιώνας, που η χώρα μας εξασθενεί και στην ουσία αιμορραγεί και αυτοκαταστρέφεται, λόγω έλλειψης ενός μεγάλου Ελληνικού Οράματος.

2011. Ενώ όλα αυτά τα χρόνια οι μεγάλες αποφάσεις λαμβάνονται στην ουσία ερήμην των πολιτών, ενώ η Δημοκρατία όταν δεν κακοποιείται αποδυναμώνεται, εμφανίζεται στο προσκήνιο η πρώτη προσπάθεια δημιουργίας και ενίσχυσης της Κοινωνίας των Πολιτών στην χώρα. Για πρώτη φορά, και λόγω εξεχουσών και ίσως μοναδικών συνθηκών, μας δίνεται η ευκαιρία να δοκιμάσουμε ως Έλληνες πολίτες να προσπεράσουμε την Κακιστοκρατία – τον στυγερό «δυνάστη» και χρόνιο ανασταλτικό παράγοντα της ανάπτυξης στη χώρα και την κοινωνία –, και να διεκδικήσουμε ένα Σύγχρονο Ελληνικό Όραμα.

Θεωρούμε λοιπόν πλέον, πως ένα κράτος με πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές, διεθνείς και ηθικές απαιτήσεις για το ίδιο και τους πολίτες του, έχει βιοτική ανάγκη την αποσαφήνιση, θέσπιση και ενίσχυση ενός καθολικού και υψηλού στόχου. Αναγνωρίζουμε την Ελλάδα ως ένα τέτοιο κράτος.

Πιστεύουμε πως αυτοί που επιμένουν να «πρεσβεύουν» ότι μια τόσο δυναμική χώρα θα πρέπει να οδηγείται κυριολεκτικά στο «πουθενά», είναι ανάξιοι και στην ουσία ανίκανοι να φέρουν ομότιμα τον τίτλο του πολίτη, πόσο μάλλον να δέχονται την ύψιστη τιμή σε μια Δημοκρατία, την αντιπροσώπευση των Ελλήνων πολιτών. Η παραμονή τους σε θέσεις ηγεσίας, αποτελεί ύβρη απέναντι στη Δημοκρατία, την Αξιοκρατία και την Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια.

Επιπλέον, αναγνωρίζουμε τους παθητικούς στόχους της Κακιστοκρατίας ως ευτελείς, ανεπαρκείς, οπισθοδρομικούς, προσβλητικούς για την ίδια, καθώς και κακεντρεχείς και εν δυνάμει καταστροφικούς για τη χώρα. Στις συκοφαντικές και αυτό-μειωτικές προτάσεις τους, όπως «πάταξη της διαφθοράς» και «μείωση του δημοσίου χρέους», αναγνωρίζουμε ως μοναδικό σκοπό την υπονόμευση των υψηλών δικαιωμάτων των πολιτών και τον περιορισμό των απαιτήσεων, και του μεγέθους της επιτυχίας τους. Δηλώνουμε ότι υποτιμητικές προτάσεις τέτοιου τύπου δεν είναι και ούτε μπορούν ποτέ να γίνουν αυτοσκοπός μιας κοινότητας πολιτών.

Αρνούμαστε να δεχτούμε ως πραγματικούς πολιτικούς στόχους τα αυτονόητα και τις πολιτικές υποχρεώσεις. Δεν δύναται να είναι ο στόχος μιας κοινωνίας η καταπολέμηση της διαφθοράς και η πάταξη της φοροδιαφυγής. Χαρακτηρίζουμε τις προσβλητικά υπ-αναπτυξιακές προτάσεις της Κακιστοκρατίας (όπως για παράδειγμα η πάταξη της διαφθοράς) απλά ως αναγκαίο, πρώιμο, αλλά σαφώς υποδεέστερο στάδιο για την επίτευξη ενός μεγαλειώδους οράματος· ενός οράματος το οποίο θα πρέπει να αποτελεί τον απόλυτό μας στόχο. Ως νουνεχείς πολίτες κατανοούμε ότι η απαίτηση και επιδίωξη ενός υψηλού στόχου θα οδηγούσε σε αναγκαία επίλυση λοιπών προβλημάτων, όπως ακριβώς επιβάλλει μια ευγενική προσπάθεια για να οδηγηθούμε σε κάτι πιο μεγάλο και σπουδαίο. Επί της ουσίας, χαρακτηρίζουμε τα υφιστάμενα και προσωρινά προβλήματα της Ελλάδας ως διαρκή επισήμανση της βαθειάς ανάγκης για την δημιουργία και ενίσχυση του Σύγχρονου Ελληνικού Οράματος, και όχι ως στόχους που θα πρέπει αφαιρετικά και μονοδιάστατα να ακολουθήσει η χώρα.

Αναγνωρίζουμε ως πολιτική λοιδορία την συνήθη πλέον στη χώρα μας υποστήριξη φαιδρών προεκλογικών ιδεών και προτάσεων, και τη διλληματική ατμόσφαιρα ανάμεσα σε χείριστες επιλογές κομμάτων ομοούσιων και φορέων κοινών, ιστορικά αμαρτωλών και νεκρών πολιτικών ιδεολογιών. Συνεπώς, ζητάμε ουσιαστικότερες πολιτικές επιλογές που να συνίστανται σε συγκεκριμένες μεγάλες ιδέες. Ιδέες τις οποίες θα μπορέσουμε να αξιολογήσουμε και διαλέγοντας μία από αυτές, να επιλέξουμε ταυτόχρονα τη δημιουργική κατεύθυνση που θέλουμε να οδηγήσουμε τη χώρα.

Διακηρύττουμε τον ειλικρινή μας πόθο για μία Ελλάδα ως μεγάλη δύναμη, στα πλαίσια και τις δυνατότητες της σύγχρονής μας χώρας. Για μία αμοιβαία και λαμπρή απόφαση, ένα πρωτοποριακό εγχείρημα, που θα μπορέσει να μας ενώσει και να αναδείξει τον καλύτερο μας εαυτό. Μια αριστουργηματική δήλωση ελπίδας, που θα καταφέρει να εμπνεύσει και να συναρπάσει τους νέους πολίτες, την αναγεννητική δύναμη της χώρας, που υπομένουν και αδίστακτα υποχρεώνονται να αποδεχτούν τα στείρα και αρνητικά πρότυπα της Κακιστοκρατίας. Αποζητούμε να θέσουμε από τώρα ακλόνητες και δημιουργικές υποδομές, και να διαλέξουμε ενσυνείδητα ένα επωφελές, εύφορο και χαρισματικό μέλλον για όλους μας. Ένα μέλλον στο οποίο η Ελλάδα δύναται να πρωτοστατήσει οικουμενικά ως μία μεγάλη δύναμη, Εκπαιδευτική, Ενεργειακή, Τουριστική, Πολιτιστική, Ανθρωπιστική. Επιθυμούμε έναν ιδανικό στόχο για εμάς και τις επόμενες γενιές Ελλήνων, για τον οποίο θα χρειαστεί να αγωνιστούμε και να πασχίσουμε, για όσο καιρό χρειαστεί· και αυτός ο σκοπός θα πρέπει να είναι αληθινός και να αξίζει. Ένα Σύγχρονο Όραμα αξιοσέβαστο και δημοκρατικό, που θα μας οδηγήσει στην κοινωνική προσφορά και αφύπνιση, και την επιτυχία. Ένα Όραμα που θα μας ανυψώσει να γίνουμε αυτοί που ξέρουμε ότι μπορούμε να είμαστε, και να δημιουργήσουμε τη νέα εποχή στην Ελλάδα. Μία Ελλάδα ως μεγάλη δύναμη που θα οδηγήσει τις επόμενες γενιές σε ένα συναρπαστικό μεγαλείο, και τη δική μας στην Ελληνική ιστορική αιωνιότητα.


  • Standard Post
  • Written by Σταύρος Καλεντερίδης in